Maailman ympäri 80 päivässä: jakso 8 (Viidakon vaarat)

 Englantilaiset metsäretkellä

Miksei kukaan kertonut, että he ovat kaikki saaneet ninjakoulutuksen?


Lontoossa reformiklubilaisten korviin on kantautunut, että Bombay–Allahabad-rautatielinjan kanssa on teknisiä ongelmia: sitä ei ole. Sullivan kavereineen tietenkin naureskelee asialle, mutta lordi Guinness ei vieläkään luovu toivosta, vaan luottaa Foggin onnistumiseen.

Samaan aikaan sankariemme matka etenee leppoisaan tahtiin norsun selässä, Fixin ja Bullyn sekä norsuaan etsivän Parsin seuratessa perässä. Vale-Parsin (Transferin) ehdotuksesta päähenkilömme pysähtyvät tauolle, nauttivat teetä ja ruokailevat. Passepartout ja Tico lähtevät etsimään Koa-norsulle ruokaa, joutuen taas samalla vaikeuksiin: he putoavat kaivoon. Onneksi Fogg saapuu paikalle ja pienellä McGyver-hengessä tehdyllä pelastusoperaatiolla he saavat kovaonnisen kaksikon ylös montusta.

Matka jatkuu taas hitaaseen tahtiin, kun Vale-Parsi ilmoittaa yllättäen heidän eksyneen. Hän väittää lähtevänsä etsimään reittiä ja jättää sankerimme oman onnensa nojaan. Tuntien odottelun jälkeen nämä päättävät leiriytyä ja käydä yöpuulle. Ticon nukkumisesta tosin ei meinaa tulla mitään, sillä läheisen puun pöllö ahdistaa kovasti pientä jyrsijää. Yön aikana edelleen valeasuinen Transfer hiipii Koan luo, tarkoituksena ryöstää norsu ja jättää matkaseurue keskelle viidakkoa vailla kulkuneuvoa. Norsuystävämme ei kuitenkaan tähän suostu, vaan paiskaa kärsällään susihukkasen metsään.

Aamulla seurue herää ja huomaa oppaansa yhä puuttuvan. He löytävät maasta turbaanin ja päättelevät, että heidän seurassaan ollut Parsi oli varmasti huijari. Niin he jatkavat matkaansa, jonka varrella riittää vaaratilanteita. He muun muassa ylittävät vain täpärästi kuohuvan joen. Yllättäen he kuitenkin kuulevat vaimeaa rummun ääntä, piiloutuvat polun varteen pensaikkoon ja jäävät odottamaan. Jakso päättyy cliff hangeriin ja Määttäsen loppuspiikkaukseen.

Kaikki ovat varmasti katsoneet riittävästi toimintaleffoja tietääkseen, kuinka tässä käy.

Oikeasti. Miksi heillä on vain yksi matkalaukku? Jossain vaiheessa tämä kysymys alkoi häiritsemään niin minua kuin veljiänikin, joiden kanssa tätä katsoin noin vuosi sitten. Näissä jaksoissa on toki näkynyt toinenkin laukku, mutta kuvittelisin, että se on kenraali Kornin. Joka tapauksessa, tähän mennessä voisi jo päätellä, ettei Passepartout'n laukussa varmaan edes ole paljoa matkatavaroita, onhan Tico matkustanut siellä useaan otteeseen. Tämä jakso todisti kuitenkin jotain ihan muuta...

Koko jakson voi tiivistää sanoihin englantilaiset metsäretkellä. Miksikö? Antakaaahan kun selvennän. Sankarimme joutuvat ostamaan ruokavaransa aina matkan varrelta, eli heillä ei ole ruokaa mukaan pakattuna. He käyttävät samoja vaatteita säällä kuin säällä, eli heillä ei ole vaihtovaatteita. Tuskin edes hammasharjaa. No, arvatkaa, mitä heillä sen sijaan on mukana? Kaikkein tärkeintä, mitä voit ottaa mukaan viidakkoon lähtiessäsi? Arvauksia?

TEETÄ (tällä kertaa ilman sherryä).

Teesetti. Kaiken sen hyödyllisen sijasta, mitä he olisivat voineet pakata, he ottivat mukaan teesetin? Eikä edes pelkkää retkikeitintä, vaan ihan kokonaisen posliiniastiaston. Tico... on siis viettänyt tuntikausia laukussa teekuppien ja -lautasten kanssa? Montako kertaa tuota laukkua on nakeltu ja paiskottu? Miten astiat ovat vielä ehjiä? 

Luvassa on siis mitä leppoisin teetuokio keskellä viidakkoa. Leppoisa se on toki Passepartout'lle ja Ticolle vain siihen asti, kun Vale-Parsimme päättää, että arvon fransmannikissa on nyt hänenkin palvelijansa ja käskee tätä ruokkimaan Koan. Kaverukset lähtevät siis metsästämään heinää elehvantille. Ja totta kai... voi kyllä, totta kai, kun Tico ja Passepartout ovat kahden, he toteuttavat jälleen ainoaa huviaan...


...Tanssia!




Kukapa olisi arvannut....


Woo, back flip...

Tanssin jälkeen... (tämä tuntuu vähän deja vúlta) Tico putoaa hylättyyn kaivoon. Passepartout lähtee etsimään yhtäkkiä hävinnyttä Ticoa ja putoaa myös hänkin kaivoon.

Kuka näitä kaivoja poraa keskelle viidakkoa? Jakson alkupuolella Bullykin putosi kuoppaan, joka vaikutti muodoltaan sellaiselta. Varokaa Intian viidakoita, jokaisella hehtaarilla metsää sijaitsee näköjään ainakin yksi kuivunut kaivo.

No, P&T ovat (jälleen) kaivon pohjalla. Entä mitä seuraavaksi? Minun on pakko hiukan perua puheitani edellisestä postauksesta. Kyllä Foggkin osaa hoitaa sankarin roolinsa. Mutta varsin omalaatuiseen tyyliinsä. Kun ajattelee 1800-luvun klassikkokirjaan perustuvaa TV-sarjaa, englantilaista jäykkää herrasmieshahmoa ja formaatin leppoisaa ja suhteellisen hidasta tempoa, viimeinen asia, mitä voisi kuvitella tästä sarjasta löytyvän on...

...temput, joista tulee kovasti eräs toinen kasariklassikko mieleen.

*insert McGyver theme*


Mr. Fogg aivan vakavissaan tekee yksinkertaisen nostokurjen hyödyntämällä palmun runkoa, kiviä, köyttä sekä vanhaa kunnon Koa-norsua. Ja palvelusväki saadaan ylös montusta. Pisteet hänelle, se viritelmä jopa toimi. Toki Fogg ja Korn melkein murtavat Passepartout'n kallon ja Ticon selkärangan. Vahingossa tietenkin. Putoilevat kivet ovat hengenvaarallisia.

No, Transferkin saa lopulta tarpeekseen pelleilystä ja päättää lopulta hylätä poppoon viidakkoon. Minua kyllä huvittaa suunnattomasti, miten Fogg ja kumppanit odottavat tuntikausia viidakossa. He pystyttävät nuotion, ja yhä vain odottavat opastaan kuin Hachiko omistajaansa. Vasta pimeän tultua Passepartout toteaa: "Minä en luota häneen." Kaveri kuule, tässä vaiheessa luulisi olevan jo selvää, että teidät on hylätty huitsin Nevadaan vailla tietoa oikeasta reitistä tai oppaasta.

No, opasta tahi ei, joukkio päättää lopulta käydä yöpuulle. Varsin varomattomasti, jos saan sanoa. Kukaan ei jää vartioon paitsi Tico, ja hänkin vain sen takia, koska ei saa unta viidakon villipetojen ulvonnalta. Lisäksi pöllö yrittää pyydystää hänet. Tässä vaiheessa havahdun siihen, että Tico on porukan jäsenistä lähimpänä eläinkuntaa. Puhetaidoistaan huolimatta hän on käytännössä lemmikkieläin. Hän on myös porukan ainoa, joka on altis pieneläimiä pyydystäville eläimille. Olisi ollut varsin kurja käänne päähenkilöiden reissulle, jos he aamulla herättyään olisivat löytäneet Ticon henkselien jäänteet jonkun puun juurelta pöllön oksennuspallon seasta.

Kaiken lisäksi silmiini pistää vielä yksi seikka: peitot. Mistä ne nyt sitten tulivat!? Teesetti nyt ehkä vielä juuri ja juuri mahtuu Passepartout'n laukkuun matkarahojen sekaan, mutta että peittoja? Eikä mitä tahansa vilttejä vaan aivan kunnon untuvatäkkejä. Kenraali Korninkaan laukkuun ne eivät olisi mahtuneet, enkä keksi mitään syytä, miksi hän olisi kuljettanut mukanaan vuodevaatteita neljälle hengelle (tai siis kolmelle hengelle ja yhdelle pieneläimelle). Tässä vaiheessa voimme tulla kahteen johtopäätökseen: joko fransmannimme laukku on Maija Poppaselta pöllitty tai sitten Passepartout onkin oikeasti ajan herra ja pikku veska oikeasti naamioitu Tardis. Tai sitten käsikirjoittajat vain ovat kertakaikkisesti liian laiskoja välittämään matkanteon teknisistä yksityiskohdista.

Kuitenkin, Ticon lopulta nukahdettua ilmeisestä kuolemanvaarasta huolimatta, toinenkin uneton hahmo ilmestyy yöstä: Transfer on tullut viimeistelemään juonensa. Hän aikoo varastaa Koan, jättääkseen sankarimme lopullisesti viidakkoon. Suunnitelma kuitenkin epäonnistuu, kiitos norsuystävämme. Voisin kertoa yksityiskohtaisesti ja monisanaisesti, mitä oikein tapahtuu, mutta, kuten sanotaan, yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Ja tässä, hyvät lukijat, on havainnollistettuna tyylipuhdas "yeet".

No, Transfer on vähäksi aikaa poissa pelistä. Seuraavana aamuna, sankarimme ovat valmiit myöntämään, että heitä on kertakaikkisesti vedätetty. Jo oli aikakin. Pakko kuitenkin sanoa, että he tekevät oudon suorasukaisen johtopäätöksen, että heidän oppaansa olikin huijari. Kaipa tämä olisi saman tien voinut vaikka joutua paikallisten tapppamaksi tai villipedon raatelemaksi? Paikallisista puheen ollen...


*cliff hanger*



Koska käsikirjoittajat päättivät lopettaa jakson cliff hangeriin, niin teen minäkin! Olkaa kuulolla arvoisat lukijat, sillä matka jatkuu!


To be continued...


Sana herrasmies mainittu jakson aikana: 0
Kaikkiaan: 6
"Minä en luota tähän bloggariin. Hän taatusti jättää
lukijat taas kuukausiksi odottelemaan kuin nallit kalliolle."



Hei, odottakaas, tässä vielä jakson kävelykeppitemppu: kävelykeppinaulakko!
(Vai miten lienee, onko tämä sittenkin enemmän sellainen kuuluisa "hattutemppu"?)



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman ympäri 80 päivässä: jakso 9 (Romyn pelastaminen)

Maailman ympäri 80 päivässä: jakso 5 (Valepuvussa)

Kolme muskettikoiraa: jakso 2 (D'Artagnan kohtaa Mustaviiksen)