Maailman ympäri 80 päivässä: jakso 5 (Valepuvussa)

 There's an impostor among us

"Sanokaahan, kenen idea oli korvata etusivun juttu viivoilla ja laatikoilla?"

Lontoossa sana herra Foggin mahdollisesta pankkiryöstäjyydestä on levinnyt lehtien kirjoittaessa aiheesta artikkeleita. Samaan aikaan Foggin ja kumppaneiden matka laivalla sujuu leppoisasti hyvän ruoan ja seuran parissa. He päätyvät samaan illallispöytään kenraali Kornin kanssa, johon he törmäsivät juuri ennen lähtöä. Porukkaa varjostavilla Fixillä ja Bullylla taas ei ole niin rattoisaa, sillä Bully kärsii edelleen merisairaudesta.

Fogg suostuttelee laivan kapteenin käyttämään laivan moottoria purjeiden apuna, jotta he saisivat voitettua menettämänsä ajan.

Transfer punoo seuraavaa ilkeää juontaan. Tällä kertaa hän on naamioitunut itse herrasmies Foggiksi, aikeinaan varastaa tämän huoneesta matkalaukku, jossa reissurahoja säilytetään. Suunnitelma menee kuitenkin mönkään, kun Fix ja Bully sattuvat tulemaan paikalle metelöimään.

Samoihin aikoihin hilpeä seurueemme pelaa curlingia laivan kannella. Transfer päättää jälleen yrittää pilata sankariemme matkan katkaisemalla mastosta yhden köysistä. Kaikki ei kuitenkaan mene aivan suunnitelmien mukaan, ja heilahtava köysi viskaa kenraali Kornin laidan yli. Kenraalimme jää keulaan roikkumaan. Tilannetta pahentaa paikalle eksynyt miekkavalas, joka alkaa kärkkymään laivan edustalla saaliin toivossa. Tilanteen kuitenkin pelastaa (taas kerran) herra Fogg köyden ja kävelykepin avulla. Transfer sen sijaan horjahtaa mastossa ja putoaa sotkeutuen samalla köyteen, jolloin hän jää roikkumaan laidan yli. Ja miekkavalas tulee taas seuraamaan tilannetta.

Joka toiselle kuoppaa kaivaa...

Tämänkertaisessa jaksossa vallitsi verrattain leppoisa tunnelma. Jos edellinen jakso tuntui side questilta, niin tämä oli tunnelmaltaan enemmän filleri. Käytännössä episodia ei voi silti täytejaksoksi kutsua, muuten samaan kategoriaan kaatuisi varmaankin noin kaksi kolmasosaa sarjasta (silti tämä on uskollisempi kuin se Jackie Chan -elokuva!!!). 

Nyt siis tutustummekin siis paremmin jo edellisessä jaksossa nähtyyn kenraali Korniin. Kyseinen hahmo on aina ollut mielestäni varsin huvittava. Ensinnäkin se, että hahmon nimi on kokenut kirjaan verrattuna aikamoisen muodonmuutoksen. Kirjaversiossa hänen nimensä on Sir Francis Cromarty. Kirjan ylevään brittinimeen verrattuna "kenraali Korn" kuulostaa hiukan... kornilta. Heheheh... 
Hassu juttu muuten, englanninkielisessä versiossa Kornin nimeen liittyy pieni sanaleikki. Brigadier Korn. Brigadeer Korn. Peurahahmo. Not pun intended. 
No, joka tapauksessa kernaalin olemus on tietyllä tapaa jopa vielä enemmän englantilaisia parodioiva kuin Foggin. Jos Fogg on ääritäsmällinen, jäykkä ja muodollinen herrasmies, kenraali Korn on yli-isänmaallinen patriootti. Ei nyt varsinaisesti loukkaavuuteen asti, minua vain huvittaa hänen tapansa ylistää "Britannian imperiumin ylivoimaisuutta". Ihan tosissaan, jos minulla olisi YouTube-kanava, tekisin sinne videon, jossa liittäisin kenraalin puheiden mukaan Rule Britannia -kappaleen sekä taustalle Iso-Britannian lipun. 

Hillittömän epäkohtelias muuten tuo Korn, toisen yrittäessä
kätellä tuijottaa vain eteenpäin ja istuutuu sitten.

Fixin ja Bullyn tilanne oli säälittävämpi kuin koskaan. Nälän, pahoinvoinnin ja lentävästä laivaannoususta johtuneen kastumisen jälkeen heidän risteilymatkansa ei ole ollut kovin ruusuinen. He kuitenkin vaihtoivat nyt ensimmäistä kertaa muutaman sanan Passepartout'n ja Ticon kanssa. Kai sitä voi pitää edistysaskeleena. Saimme nyt myöskin kuulla Fixin ikimuistoisen tavan lausua Passepartout'n nimi. "Raspatruu". Loistavaa.

Kolmannen luokan matkustajilla ei ole hauskaa.

Transfer taas jälleen kerran ylitti itsensä valeasujen suhteen. Olikin siis valtava sääli, kun hän heitti valtavan hyvän Fogg-asun täysin hukkaan. Hän olisi voinut sankarijellonaksi tekeytyneenä varastaa jotain ja tuhota Foggin maineen. Hän olisi voinut käyttää sitä Passepartout'n ja kumppaneiden hämäämiseen, jotta he avaisivat hytin oven hänelle. Mutta mitä tekikään lopulta Transfer? Valeasussa marssi avaamaan hytin ovea jostain pöllimillään avaimilla. Olisi hän sen voinut tehdä ilman valeasuakin. Kaiken huipuksi hän ei löytänyt edes avainnipusta oikeaa avainta ja päätti luopua leikistä. Se siitä sitten!

*MEGALOVANIA INTENSIFIES*

Foggin ja kummpaneiden curlinginpeluu kannella oli varsin veikeää seurattavaa. Paitsi, että he olivat ilmeisesti kehittäneet pelistä jonkin sortin "tähtää Ticoon" -variaation. Ihan totta, lähes jokainen kiekko osui hamsteriimme, joka ei vain osannut pysyä poissa siltä hitsin radalta. Ja kun Tico on liukua yli laidan kiekon mukana, mitä sanookaan hänen paras ystävänsä Passepartout tästä juuri ja juuri vältetystä suuronnettomuudesta? "Oho." Ticosta puheen ollen, kun Korn ja Fogg päättävät lyödä vetoa curling-pelin tuloksesta, Tico onnistuu kiteyttämään minua pitkään vaivanneen kysymyksen: "Miksi englantilaiset pitävät niin kovasti vedonlyönnistä?" Sepä se.

Jei, go Passepartout!^-^

Ja sitten tämän jakson huipennukseen. Mitä ihmettä Transfer edes ajatteli ryhtyessään köysiä katkomaan? Korn lensi yli laidan (mikä ei edes ollut mitenkään loogista, köydessä ei ollut edes painoa), mutta sen kummempaa ei käynyt. Jos se olisi osunut Foggiin, sen kummempaa ei olisi luultavasti käynyt. Vai tiesikö Transveri muka, että juuri sillä hetkellä lähistöllä oli harvinaisen aggressiivinen miekkavalas?

Makes sense, huh?

Niin, *huokaus*, se miekkavalas.

Makes sense, huh? Part 2 (Electric Boogaloo)

Onhan miekkavalaiden vaarallisuudesta ajan saatossa uutisoitu, mutta kyseiset yksilöt, jotka ovat oikeasti raivokkaasti käyneet ihmisten kimppuun, ovat olleet yleensä vangittuja yksilöitä. Hyvin älykkäiden eläinten vangittuna pitäminen on aina vähän niin ja näin, sillä kyseiset lajit yleensä turhautuvat melko herkästi tarhaoloihin. Laajaan elinpiiriin tottuneen lihansyöjän rajatussa tilassa käsittely on äärimmäisen vaativaa ja vaarallista.

Mutta eksyimme jo aiheesta. Joka tapauksessa, vaikka miekkavalaat ovat välillä laivojakin teloneet, missään, missään tilanteessa en ole kuullut vastaavasta tappajahai-käyttäytymisestä mitä tässä episodissa nähtiin. Hivenen ylidramatisoitua kenties?

Jostain syystä minulla on kuitenkin kyseisestä miekkavalas-kohdasta hassu lapsuudenmuisto. Kun Transfer keikahti yli laidan, aloin muistaakseni nauraa hillittömästi. Nauraa. Transferin huutaessa hädissään. En ollut mikään pikku sadisti, ihan totta, yleensä minun kävi piirrettypahiksia sääliksi. Transfer ei kuitenkaan koskaan saanut minulta minkäänlaista sympatiaa osaksensa. Kai en vain ole koskaan pitänyt "aidoisti ja tosissaan ilkeistä" pahishahmoista. 

Joka tapauksessa, Transveri luultavasti hommasi itsensä jossain kohtaa ylös (muuten loppusarja olisi käynyt varsin tylsäksi).

Yllättäen tämän jakson loppuun oli jätetty nostalginen "tapahtuu ensi jaksossa" -osio. Pienenä tuli nämäkin katsottua aina läpi ja täpistyä seuraavaa jaksoa odotellessa.

Näin päättyy tämänkertainen seikkailu. Seuraavaksi siis Intiaan!

Sana herrasmies mainittu jaksossa: 0 kertaa
Kaikkiaan: 6

Jaaa kävelykeppitemppuja.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman ympäri 80 päivässä: jakso 9 (Romyn pelastaminen)

Kolme muskettikoiraa: jakso 2 (D'Artagnan kohtaa Mustaviiksen)